Lappland del 1

Vi börjar vår färd och lämnar vårt underbara Skåneland för att bila mot norra Sverige. Inget speciellt mål, bara önskan om att se lite fjäll och orörd natur. Första stoppet blev en natt i närheten av Karlstad för att sedan styra kosan vidare mot Härjedalen och Lillhärdal camping. Vi bestämde oss för att stanna ett par dagar på denna ljuvligt lugna plats ;)




Under några dagar besökte vi vackra naturområden.








Nästa mål blev Haparanda-Tornio några dagar med utflykt till Kemi. Vi bilade längs med den finska gränsen för att åka över tillbaka till Sverige. Vi stannade för en fikapaus på Luppioberget och njöt av god glass och fantastisk utsikt. Efter fikat bestämde vi oss för ett besök vid Kokkolaforsen. Kukkolaforsen (finska: Kukkolankoski) är en fors i Torne älv på gränsen mellan Sverige och Finland. Forsen ligger vid finska Kukkola och svenska Kukkola, 15 kilometer norr om Haparanda och Torneå, intill Riksväg 99 och Europaväg 8. Forsen är 3,5 kilometer lång och har en fallhöjd på ungefär 14 meter. Kukkolaforsen är en natursevärdhet i Tornedalen. Sommartid håvar man sik ur älven, och sikfesten vid Kukkolaforsen har anor från medeltiden och infaller av tradition helgen efter Jakobsdagen. Det är då älvsiken börjar sin vandring från havet upp efter Torne älv.


Vårt nästa mål; Arjeplogs fjällvärld som är enorm och vidunderlig. Härifrån kan man se Norge, och även vandra dit. I Arjeplog finns Sálajiegna, Sveriges största glaciär, naturreservat och en nationalpark. Markerade leder guidadade oss framåt och naturen fick det att kännas som att vi var de första människorna att upptäcker den. Men ensamma var vi nog inte, fast det krävs vana och koncentration innan man ser de ripor, renar och älgar som höll oss sällskap.






























Kommentarer