Lappland del 2

Efter Arjeplog åker vi mot Hemavan - Tärnaby för att fjällvandra i de många fjällen som finns i Storuman kommun. De mest kända vandringslederna är Kungsleden, Drottningleden och en av höjdpunkter är att vandra genom det mäktiga Syterskalet. Även en och annan topptur som Västerbottens högsta fjäll Norra Sytertoppen 1768 m ö h och Vindelfjällens naturreservat fanns i åtanke. Vindelfjällen är ett fjällområde i Sorsele och Storumans kommuner i Lappland, mellan Vindelälvens och Umeälvens dalgångar. Vindelfjällen ingår i Västerbottensfjällen. En stor del av området omfattas av Vindelfjällens naturreservat, som med en yta på 550 000 hektar är Sveriges största naturreservat. I Tärnaby hyrde vi en stuga för 4 nätter för att ha god tid att fjällvandra och som inplanerat fotografera.
snön lyser vit på topparna

efter att ha toppvandrat är det gott med mat

midsommar i Lappland

snart dags att grilla

vackra berg och dalar i detta kuperade landskap

det svalkar skönt uppe på fjället och det bästa av allt, man slipper myggen
sveriges minsta kråkfågel

vacker vy utöver fjället

smältvatten som forsar

den letar efter föda

sommar i fjällen

solen värmer skönt på fjället











Atoklimpen, är ett berg tre mil väster om Tärnaby i Storumans kommun, Västerbottens län. Det märkligt formade berget, vars topp når 1 006 meter över havet, har varit en helig plats för samerna i området. Berget är enligt samisk tradtition ett gudaberg och namnet betyder helt enkelt " det där berget". Atoklimpen består till en stordel av peridotit som är en tung mörk bergart som bildas genom att het smälta kristalliseras när den tränger upp från undre delarna av jordskorpan..
är en tung, mörk, ultrabasisk intrusivbergart som bildas genom att het smälta kristalliseras när den tränger upp från de undre delarna av jordskorpan. Färgen skiftar från grönt till rött. Atoklimepen sticker upp som en taggig krona med en mängd spetsiga toppar. Det är en lätt vandring på ca: 3 km.











Vi hann även med ett kort besök till Hattfjelldal i Norge. Orten Hattfjelldal grundades 1728 genom att ett kapell byggdes för samerna.


Kommentarer