Kycklinggryta från Marocko

Idag blev det Marockansk kycklinggryta, couscous och citronyoghurt till middag.
Så gott:)

Ingredienser:

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 msk olja
  • 2 msk smör
  • 1 hel kyckling ca 1,5 kg
  • 2 burkar skalade hela tomater
  • 200 gram pumpa
  • 250 gram kikärter, okokta blötlagda över natten eller 1 burk kokta
  • 5 dl vatten
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spriskummin
  • 1 tsk torkad mynta
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk salt
  • 2 morötter
  • 1 zucchini

Tillagning:

  1. Lägg kikärter i blöt över natten eller använd burkkikärter.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Lägg i en stor kastrull med smör eller olja i botten.
  4. Stycka kycklingen: Skär av lårbenen och dela i två delar. Skär av vingarna. Skär loss varje bröstdel och stycka i tre delar vardera. Släng resten av skrovet.
  5. Lägg kycklingdelarna i grytan.
  6. Fräs lök, vitlök och kycklingdelar på högsta värme i några minuter och rör om då och då så att det inte bränns.
  7. Öppna tomaterna och häll i grytan.
  8. Skär loss skalet av pumpan och tärna den i ca 2x2 cm bitar och lägg i grytan.
  9. Tillsätt de blötlagda kikärterna samt 5 dl vatten. Koka upp och sänk sedan värmen till medel. Redan kokta kikärter från burk sköljer du noga och har i på slutet och kokar upp.
  10. Tillsätt kvistarna från bladpersiljan. Grovhacka bladen och spara dem till att garnera med vid servering eller ha i couscousen.
  11. Tillsätt chiliflakes, gurkmeja, spiskummin, honung, torkad mynta samt salt. Rör om.
  12. Låt kycklinggrytan puttra under lock på låg värme i 45 minuter.
  13. Skala morötter och skölj zucchinin.
  14. Slanta morötterna tunt och skär zucchinin i tärningar ca 2x2 cm.
  15. Tillsätt dem till grytan och koka den i ytterligare fem minuter under lock på svag värme.

Servera med Couscous och citronyoghurt.

Kommentarer